Lokalt i Lappland

Vuollerim är en by med cirka 800 invånare strax söder om Polcirkeln i Svenska Lapplands inland. Byn är vackert belägen vid älvmötet, där stora och lilla Luleälv historiskt runnit samman.

Vuollerim kallas poetiskt platsen ”där allt och alla möts”. Namnet Vuollerim är samiska och betyder ”Nedre selet” – ett lugnvatten i den annars forsande älven. Här fanns gott om fisk. Vuollerim-bygden är skogssameland och människor bosatte sig på platsen redan för 6000 år sedan.

Idag producerar kommunen 1/4 av all vattenelkraft i Sverige. Ett av kraftverken – Porsi ligger alldeles intill byn. Men den storslagna lappländska naturen går inte att tämja. Den mäktiga älven, de vidsträckta skogarna, hjortronmyrarna, den höga klara luften, årstidsväxlingarna, norrskenet, midnattssolen – ja, det här är en fantastisk bygd med konstant vardagslyx. Genuint och varmt välkommnande – något som du som besökare får uppleva bland annat genom att såväl ung som gammal hejar på dig – som en gammal god vän.

I Vuollerimbygden finns en tradition att ”kavla upp ärmarna” och ta tag i saker och ting. Sedan gammalt har det också varit naturligt och nödvändigt att samarbeta och hjälpas åt, då det är långt mellan byar och städer. I Vuollerimbygden finns många entreprenörer med stort hjärta och som gör sitt bästa för byns överlevnad. Dessutom är det ett extra plus att byn har en väl utbyggd infrastruktur i nivå med ett större samhälle.

Det var ett enkelt och självklart val att bosätta sig och etablera företag i Vuollerim.

Läs mer om vad som erbjuds i bygden www.laplandvuollerim.se

Comments are closed.